Mișcările Bowen stimulează proprioreceptorii și fibrele senzoriale ale sistemului nervos periferic. Aceasta încurajează organismul să se reechilibreze și să se reîntoarcă la starea naturală de sănătate. Proprioreceptorii asigură percepția asupra poziției și mișcării corpului, și se găsesc în țesutul conjunctiv, mușchi, tendoane, ligamente și fascie. 

Metoda constă într-o serie de mișcări precise asupra unor puncte specifice ale corpului. Aceste mișcări sunt ușoare și pot fi făcute peste îmbrăcăminte. Între fiecare dintre seriile de mișcări se fac pauze frecvente, foarte importante pentru a da timp corpului să beneficieze de fiecare dintre ele. Această tehnică folosește mișcări pozitive care inițiază un flux de energie pozitivă și mișcări negative care izolează această energie pe suprafețe specifice. Pentru a face aceasta, terapeuții trebuie să-și dezvolte o sensibilitate deosebită în depistarea tensiunilor din țesuturi, pentru a sesiza corect existența celor mai subtile instabilități la nivelul acestora.

Mișcările Bowen constituie un studiu al delicateței. Structura (mușchi, tendon sau teaca nervului) este identificată cu ajutorul degetelor. Pielea relaxată este trasă ușor în direcția opusă mișcării dorite. Apoi, mușchiul este provocat să se miște, cu ajutorul unei presiuni ușoare, în direcția dorită. În final, pielea se va deplasa peste structură până la limita pe care aceasta o permite. Chiar dacă mișcările practicate individual pot produce un efect pozitiv, beneficiul integral al tehnicii este obținut printr-o serie de proceduri complementare. Numai un număr limitat de secvențe este necesar în fiecare ședință de terapie, astfel că tehnica este ușor de aplicat și ușor de suportat pentru pacient.

Bowtech permite corpului să se vindece, cu intervenție minimă, în contrast cu alte discipline manipulatorii, în care terapeutul impune mecanismul de vindecare pacientului prin tehnica practicată.