Insomnie

Ce este insomnia?

Insomnia este o tulburare de somn care se manifestă prin dificultăți în a adormi, trezire pe timpul nopții sau somn de slabă calitate. Potrivit datelor, mai mult de 50% dintre români dorm mai puțin de 7-8 ore pe noapte și peste 75% suferă de epuizare. Considerată una dintre cele mai răspândite afecțiuni moderne, lăsată netratată, insomnia poate afecta sistemul cardiovascular, scădea puterea de concentrare și crește riscul de obezitate.

Studiu de caz: Mirela .D – 42 de ani

Doamna Mirela s-a prezentat la cabinet din cauza insomniilor și problemelor cauzate de insomnii cum ar fi deficit de atenție și stare de oboseală constantă în timpul zilei. Doamna Mirela reușea noaptea să adoarmă la o ora destul de târzie și cu ajutorul unor sedative destul de puternice recomandate de doctor. Cu toate acestea somnul era slab calitativ iar ziua următoare se simțea foarte obosită.

Ședința nr 1: În decursul ședinței pacienta a adormit pe masa de masaj resimțind o relaxare puternică. În seara de după prma șsedință, pacienta a reușit să adoarmă mult mai devreme ca de obicei. De asemenea, somnul a crescut în calitate în primele 2-3 zile după ședință.

Ședința nr 2: Aceeași relaxare profundă și somnolență puternică în timpul ședinței. Somnul calitativ a durat aproape toată săptămâna de pauză. De asemenea, în timpul zilei se putea concentra mai bine, organismul fiind mai odihnit.

Ședința nr 3: Efecte similare în timpul ședinței, în săptămâna de pauză somnul a inceput să se regleze, pacienta a început să adoarmă la o ora similară cu restul zilelor, a început să poată dormi mai multe ore ca de obicei. Coeficientul de atenție a crescut în timpul zilei iar starea de somnolență din timpul zilei a dispărut.

Ședința nr 4: Efecte similare în timpul ședinței. Observând o îmbunătățire am decis de comun acord să renunțe la medicația prescrisă de doctor, pentru a nu deveni o dependentă. Primele 2-3 zile au fost mai dificile,nu reușea să adoarmă la ora dorită dar în schimb putea dormi până suna alarma ceasului. Atenția și puterea de concentrare sa păstrat în parametrii normali.

După alte două ședințe consecutive starea pacientei s-a îmbunătățit, reușind să aibe un stil de viață echilibrat. În ceea ce privește somnul, a renunțat definitiv la sedative.

În prezent, pacienta revine periodic la terapie doar pentru o ședință de reechilibrare generală după perioade foarte stresante.