Ce este cefaleea de tip Cluster?
Cefaleea tip cluster este caracterizată ca o durere de cap violentă, unilaterală, localizată periorbital sau temporal, acompaniată de simptome vegetative ipsilaterale (ptoza, lacrimare, rinoree, congestie nazală).
O durere de cap cluster vă trezește în mijlocul nopții, cu durere intensă în jurul ochiului sau pe o parte a capului.
Atacurile frecvente, cunoscute sub numele de perioade de cluster, pot dura de la săptămâni la luni. De obicei acestea sunt urmate de perioade de remisie când durerile de cap se opresc. În timpul remisiunii, nu apar dureri de cap timp de luni și uneori chiar ani.
Din fericire, cefaleea tip cluster este rară și nu pune viața în pericol. Acestea afectează aproximativ 1 din 1.000 de persoane. Tratamentele pot face ca atacurile de cefalee cluster să fie mai scurte și mai putin severe. În plus, medicamentele pot reduce numărul de dureri de cap cluster pe care le aveți.
Studiu de caz: Alexandru.M – 31 de ani
Alexandru s-a prezentat la cabinet cu afecțiunea de sindrom Cluster, afecțiune care se manifestă prin migrene foarte puternice sub forma unor crize. Aceste crize apăreau de două până la trei ori pe zi și puteau să dureze până la o lună zilnic. Această afecțiune era strâns legată de schimbările de anotimp și de anumiți factori stresori. Pentru tratarea acestora Alexandru folosea analgezice foarte puternice care îi afectau ficatul destul de serios. Astfel, Alexandru a decis să apeleze la terapia Bowen.
Ședința nr 2: Reacții identice ca în prima ședință în timpul procedurii. În zilele următoare a apărut o stare slabă de somnolența iar somnul a fost mai calitativ decât de obicei. Frecvența crizelor a scăzut la maxim o criză pe zi, iar intensitatea lor a scăzut considerabil.
Ședința nr 3: Aceleași efecte au fost sesizate în timpul cât și în săptămâna de pauză. Crizele au dispărut aproape complet acestea fiind legate doar de factori stresori externi.
Ședința nr 4: Pacientul păstrează starea de relaxare iar calitatea somnului rămâne în parametrii optimi. Crizele au dispărut complet.
După patru ședințe am hotărât de comun acord să incheiem protocolul terapeutic deoarece crizele au dipărut complet. În continuare am monitorizat să vedem dacă problemele revin la schimbarea anotimpului sau în urma stresului. Din fericire, acestea nu au revenit și am stabilit să continuăm cu terapia periodică pentru întreținere.