Calculii renali (nisipul sau pietrele la rinichi) sunt particule solide, alcătuite din diferiți compuși, care se pot depune oriunde la nivelul sistemului urinar. Calculii se pot dezvolta într-un singur rinichi sau în ambii și afectează cu precădere persoanele cu vârste între 30-60 ani.
Litiaza reno-ureterală este o afecțiune frecventă în populație. De regulă rezultă din interacțiunea factorilor genetici cu cei de mediu. Statisticile sugerează că la 70 de ani până la 12% dintre bărbați și până la 5% dintre femei vor dezvolta calculi urinari. Tendința este de creștere a riscului la femei și de egalizare a riscului bărbaților. La persoanele care s-au confruntat în trecut cu această afecțiune, riscul de a forma un nou calcul este de 5-10% pe an, însă după 5 ani riscul se diminuează, dacă nu există alți factori de risc. Cu toate acestea, unele persoane sunt predispuse la apariția de calculi urinari pe tot restul vieții. [3], [4]
Din punctul de vedere al dimensiunii, calculii pot varia de la structuri microscopice cristaline până la calculi cu diametrul de câțiva cm. Majoritatea calculilor pot trece fără probleme prin sistemul reno-urinar. Există o formă rară, dar severă, numită calcul coraliform ce poate afecta întregul sistem pielo-caliceal.
Studiu de caz: Lauren’iu.C 53 de ani
Pacientul a apelat la terapia Bowen fiind diagnosticat cu nisip la rinichi, o formă relativ ușoară. Problemele cu care se confrunta erau urmatoarele: stări de greață, dureri în zona lombară și ocazional febră sau frisoane.
Nisipul la rinichi nu era în formă avansată pentru a fi operat. Astefel, pacientul a apelat la terapia bowen și la un doctor care a recomandat anumite plante și schimbarea obiceiurilor alimentare.
Ședința nr 1: În timpul ședinței a resimțit o amorțeală în zona lombară, asociată cu o relaxare profundă. În zilele următoare pacientul a inceput sa bea mai multa apă ca de obicei, urina frecvent, iar durerile în zona lombară s-au intensificat. De asemenea, nu a apărut nicio schimbare în ceea ce privește febra frisoanele și starea de greață, care deși nu era una constantă era deranjantă.
Ședința nr 2: În timpul ședinței s-a instalat o relaxare completă. În următoarela zile durerile din zona lombară s-au diminuat în intensitate și nu mai apareau zilnic. Un efect important a fost dispariția aproape completă a stărilor de greață ,febră și frisoane.
Ședința nr 3: În timpul sedintei s-a instalat o stare de relaxare completă. Durerile din zona lombară au mai apărut doar în situațiile în care pacientul stătea cu corpul în poziție de șezut.
În următoarele 4 ședințe simptomele variau de la o zi la alta: durerile cu o criză foarte puternică într-o seară, iar a doua zi dimineața când a urinat a avut niște dureri foarte puternice. De regulă aceste crize sunt cauzate atunci când organismul elimină nisipul.
După încă alte 2 ședințe în care organismul s-a echilibrat pacientul s-a prezentat la un control medical unde a constatat că eliminase nisipul.
Pacientul nu a mai revenit la terapia Bowen cu probleme legate de rinichi. În schimb, acesta continuă să consume ceaiurile recomandate și a adoptat un stil de viață mai sănătos.